Afrit Nevele - na 3 km op de rechterkant ( HERTENFARM SERGEANT)  

legkippen  

 De keuze van goede legkippen is zeer belangrijk als hobbyhouder, en daar willen wij u graag bij helpen. Het is steeds belangrijk dat  legkippen jong zijn. Onze legkippen zijn  steeds tussen 20 en 22 weken jong en starten met leggen tussen het moment van aankoop en ongeveer 3 weken later.

Onze legkippen zijn gekortwiekt waardoor deze niet over de omheining kunnen vliegen. Voor de hobbyhouder volstaat dus een omheining van 1m a 1m20 hoog.
Door onze jarenlange ervaring zijn de legkippen volledig in orde bij vertrek en hebben deze de nodige vaccinaties gehad.

Bij de keuze van de legkippen staan wij u graag bij met advies en informatie over het houden ervan.
Allereerst kan een keuze gemaakt worden uit 6 verschillende legkippen die hieronder opgesomd worden. Deze kunnen door elkaar gehouden worden gezien deze  geruime tijd samen opgroeien.

 

 Heeft u een doos of een transportbox thuis liggen? Breng deze gerust mee om de dieren te vervoeren.

 

Volg ons op sociale media om te weten te komen wanneer de nieuwe kippen bij ons arriveren!

Dit wordt wekelijks gecommuniceerd via het verhaal op Facebook & Instagram 

Facebook: Dierenspeciaalzaak Sergeant 

Instagram: Dierenspeciaalzaaksergeant 

 

Bruine legkip: € 13 

Beschikbaar
De bruine legkip is zeer goed gekend bij de kippenhouders, het zijn zeer goede leggers en rustige kippen. Deze zijn gewoon om buiten te lopen en hebben een leeftijd van 22 weken waardoor zij binnen een 3 a 4 tal weken aan de leg starten. Deze legkippen zijn gekortwiekt en gevaccineerd. Deze legt gemiddeld een 320 eieren per jaar (met goede en aangepaste voeding)

 

 

Zwarte legkip: € 13

Beschikbaar 
De zwarte legkip is net als de bruine legkip een uitstekend legras, waarbij vrijwel evenveel bruine eieren kunnen verwacht worden als de gewone bruine legkippen.

Deze kippen zijn gewoon van buiten te lopen, zijn 22 weken oud, gekortwiekt en gevaccineerd.  

 

                                                                                                                                                  

 

 

 

Bleu de landes legkippen: € 15   

Beschikbaar
De bleu de landes legkip is een  zwaarder legras die vrij goed legt waarbij de bruine eieren vrij groot van formaat zijn. Deze kippen zijn 22 weken, gekortwiekt en gevaccineerd. legt gemiddeld een 280 eieren per jaar ( met goede aangepaste voeding )


bluedelandes

 

 

 

Hollandse blauwe legkippen: € 15  

Beschikbaar 
Hebben het uiterlijk van een mechelse koekoek maar behoren tot de legkippen, hun veren zijn iets lichter van kleur in de hals. Iets groter ras, leggen goed en geven ook bruine eieren. 


                                                                                                                                                    

 

 

Leghorn legkippen: € 13 

Beschikbaar

Zijn de beste legkippen die er zijn, leggen zeer veel eieren. Dit ras is iets kleiner dan de andere rassen. De eieren hebben een witte kleur en kan gemiddeld een 320 eieren per jaar leggen (met goede en aangepaste voeding)                                                                                                                                                    

 

 

Sussex legkippen: € 15  

Beschikbaar 
Deze legkip met zwarte hals en zwarte staart behoort tot de iets zwaardere rassen uit het assortiment. Ze leggen ook bruine eieren en kunnen een gemiddeld van 280 eieren per jaar leggen (met goede, aangepaste voeding)

 


sussex

Alsook hanen te verkrijgen van al deze rassen, zolang de voorraad strekt.

 

Korte info bij het houden van kippen:

Legkippen worden om veel verschillende redenen gehouden: opkuis van groenafval,afval van de keuken, scharreleieren,...  

Men ging er steeds van uit dat 1 a 2 m² loopoppervlak volstond bij het houden van legkippen, tegenwoordig wordt deze oppervlakte wel wat vergroot wat het aangenamer maakt voor de legkippen ( 3 a 4 m²).  Naast een uitloopplaats dienen zij ook te beschikken over een droog en tochtvrij schuilhok. Een kippenhok moet zeer praktisch en eenvoudig zijn wat het zowel voor de eigenaar als de kippen prettiger maakt.

Wat verstaan we onder een praktisch kippenhok?

Een degelijk kippenhok is noodzakelijk, waarbij ook het dak van het hok kan opendraaien.Een opendraaiend dak maakt het mogelijk uw dieren dagelijks te bezichtigen en bovendien zal men sneller geneigd zijn het hokje te reinigen gezien de gemakkelijke werking.Vervolgens maken  gladde wanden en gladde bodems  het voor de kippenhouder eenvoudiger bij het reinigen en bovendien kan ongedierte zich minder gemakkelijk nestelen op gladde panelen. Het is aangeraden het hokje wat van de grond te plaatsen en bovendien onder elke poot een klinker te leggen. Hierdoor is op stijgend vocht niet meer mogelijk.

Als bodembedekking wordt met stro of houtkrullen gewerkt. Waarbij men meestal in het hok zelf houtkrullen gaat leggen, in de legnest leggen we stro ( gezien kippen dolgraag in stro leggen)

voeding:

Naast graanmengeling die bestaat uit herst, tarwe, erwten, mais en zonnebloempitten (die voltijds moet worden gegeven) hebben legkippen dolgraag groenafval.  Zo pikken ze graag gras,kruid en klaver,het liefst wanneer ze het zelf mogen lospikken.  Belangrijk bij het geven van groenafval is om steeds alles met mate te geven, zo moet zeker elke avond het gegeven afval volledig weg zijn, dit om ongedierte en ziekten te vermijden. Meestal raden wij aan om het afval in een schaal, of bakje te geven zodat geen resten blijven liggen. Bovendien moet een voederbak voorzien worden ( die in het hok kan geplaatst worden) zodat deze altijd over voeding beschikken.

Hieronder geven we graag een lijstje weer van keukenafval die aan de kippen mag gegeven worden:

  • Schillen en bladeren van groenten en fruit
  • Oud-brood
  • Gestoofde groenten
  • gekookte aardappelen
  • frieten
  • rijst
  • spaghetti en andere deegwaren
  • resten van soep en sauzen

Proper drinkwater is ook heel erg belangrijk voor legkippen.  Ze moeten voortdurend over fris water beschikken waardoor het evenwel aangeraden is een drinkemmer te plaatsen zodat in de zomermaanden steeds voldoende water aanwezig is.

Verder is het ook belangrijk uw kippen en kippenhokken regelmatig te gaan controleren tegen bloedluizen. Bloedluizen komen mee met duiven , wilde vogels,... die bij jullie langskomen in de kippenren. Bloedluizen zijn zeer kleine luizen die zich huisvesten in de hokken. 's nachts komen deze dan uit de spleten van de hokken en kruipen ze op de kippen. Deze kunnen gemakkelijk vermeden worden door tabakstengels in de hokken te leggen ( bij ons verkrijgbaar) en eventueel een spray te gaan gebruiken die bij ons speciaal hiervoor ontworpen is.  Met een doosje tabakstengels of een goede spray hoef je u dus weinig zorgen te maken!!

Bij aankoop van de kippen sluit je deze best minimaal 1 dag en 1 nacht op het hok, zo komen ze volledig tot rust en keren ze altijd terug naar hun kippenhok voor de schuilen en te slapen. Bij extreem slecht weer is het aangeraden de kippen nog 1 a 2 dagen langer op te sluiten zodat ze bij hun eerste dagen in hun nieuwe ren , mooi weer hebben.  De eerste 2 a 3 dagen controleer je dan best ook even of men s'avonds hun hok heeft teruggevonden.

De eerste dagen ( +- 7 dagen) sluit je best ook de legnest van het kippenhok af met een karton of plank, zo gaan ze niet de slechte gewoonte aanleren om in hun legnest te gaan slapen. Op die manier kan je mest in de legnesten vermijden.  De eerste dagen zijn dus zeer belangrijk bij het aanleren van de goede gewoontes bij uw kippen, hou ze dus zeker wat in het oog de eerste week.

Deze vorige tips zijn van toepassing bij de aankoop van allen nieuwe kippen, moest u al in het bezit zijn van kippen dan plaats je de nieuwe kippen best s'avonds laat bij donker in het hok bij de reeds aanwezige kippen. De dag nadien mogen ze dan al samen de nieuwe ren verkennen, enkel de eerste avonden dien je ze te controleren of ze meegaan in hun nieuwe hok.

LAATSTE TIP: heeft u last van vossen? zorg er dan zeker voor dat s'nachts het kippenhok afgesloten is! Daar hebben wij zelf automatische hoksluiter systemen voor! Kortom kippenhouden is en blijft een plezier!!

Voor verdere vragen staan wij u graag bij met advies!

 

  Wij hebben een startpakket voor jullie opgemaakt waar alles in zit dat u nodig heeft als u wil starten met kippen. 

Wat zit er allemaal in het startpakket?

- Stro 2,5Kg

- Grani 3mix 

- Voederbak 

- Drinkbak 

openingsuren

 

Maandag  9u-18u
Dinsdag GESLOTEN
woensdag 9u-18u
Donderdag 9u-18u
Vrijdag 9u-18u
Zaterdag 9u-18u
Zondag 9u-14U30

  

Zomervakantie: 

Enkel gesloten op 

21/07-22/07-23/07 

Anders zijn wij gewoon geopend volgens de normale openingsuren

 

Jaarlijks verlof 

24/01 - 02/02

 

Op zoek naar specifieke parkdieren

check zeker even de beschikbaarheid

op info@legkippen.be

 

 

 

 

huur een kameel

adresgegevens

HERTENFARM SERGEANT
Biebuyckstraat 25
9850 Nevele

0499 43.07.07
info@legkippen.be