Dwerggeitjes - Geiten
Dwerg geitjes zijn dieren die snel tam te krijgen zijn. Ze zijn in tal van kleuren te verkrijgbaar ( wit, zwart, bruin, beige, black and tan, ...) tot zelf gevlekt waarbij alle combinaties denkbaar zijn. Voor dwerg geitjes volstaat een lage afsluiting, zo zal 1 meter 20 a 1,5 meter volstaan.
Wij hebben steeds een aanbod van jonge dwerg geitjes, zowel miekes als bokjes. Dwerg geitjes zijn uitermate geschikt als gezelschap voor kinderen of om een weide kort te houden.
Kom zeker eens langs op onze geitenboerderij waar jaarlijks tientallen lammetjes geboren worden!! ( Na telefonisch contact ).
Gezelschap
Geiten zijn sociale dieren. Hou dus steeds meerdere dieren en niet één enkele geit. Voorzie voldoende ligruimte, drink- en voederplaatsen, enz. Meestal voorzien we 100 a 150 m² ruimte per geitje op de weide.
Zo kan je vrouwtjes samen houden, meerdere vrouwtjes met een mannetje, gecastreerde bokjes, of gecastreerde bokjes met vrouwtjes,... zeker vele combinaties mogelijk dus.
Weide & omheining
Geitjes zijn zeer speels en houden dus van wat beweging en klauteren. Ze vinden het dan ook zeer leuk om enkele boomstammen, rotsblokken of serie houten platforms te hebben zodat ze kunnen klimmen ( TIP: plaats deze speeltuigen niet te dicht bij de omheining zodat ze niet over de omheining kunnen, dus best in het midden van het perk). Eventueel wat hoogstammige bomen waarbij de stam beschermd is met draad zijn ook zeer handig, bij extreme warmte kan men dan de schaduw opzoeken ( of men zal dit doen onder hun speeltoestel)
Voor geitjes voorzie je best een omheining van 1 m a 1.2 m die uit 1 geheel bestaat en die gesloten is tot beneden.. Je kan schapengaas gebruiken, maar voor kleinere rassen is een afrastering met nog kleinere mazen beter. In alle gevallen reken je er best op dat de omheining zeker een meter hoog moet zijn. De geiten zetten er vaak hun voorpoten tegen, kies dus voor stevige palen. Een stroomdraad aan de binnenkant kan nuttig zijn maar is zeker geen verplichting.
Stal en voeder
Een goede stal / schuilhok met beschutting tegen regen en wind is aangewezen.
Wanneer er gevoederd wordt, zullen alle geiten tegelijk willen komen eten. Voorzie daarom een ruime voederbak ( bij ons beschikbaar) en een ruime hooiruif.
De klauwen van geiten zijn gemaakt voor een harde, droge bodem. Dat is niet enkel in de weide belangrijk, maar ook in de stal. Als bodembedekking gaan we meestal stro gaan gebruiken.
Geiten zijn herkauwers. Ze hebben daarom voldoende ruwvoer (vezelrijk) nodig. . Geschikt ruwvoer is:
- Hooi
- Hagen & struiken
- Bladeren & takken
- Gras
In de wintermaanden en bij hoogdrachtige geiten is het nodig om extra te voeren, bijvoorbeeld met krachtvoer. Geef enkel voeder voor geiten. Daarin zit koper, wat geiten nodig hebben. In schapenvoer zit dit niet, dit is dus niet geschikt voor geiten. Teveel krachtvoer is ook niet nodig, wij helpen u graag met het aanbevelen van de juiste hoeveelheid.
Het is belangrijk dat er voldoende mineralen in het voeder zitten. Als geiten krachtvoer gevoederd krijgen, is dat meestal geen probleem. Krijgen ze enkel ruwvoer, dan is een liksteen nuttig. Gebruik best een liksteen voor geiten, een liksteen voor schapen is zeker niet geschikt. Verder mag je ook oud brood voederen en wat groentenresten.
Geiten drinken al zuigend. Ze drinken het liefst van een vrij wateroppervlak, dus een trog of een drinkschaal. Die zet je best niet te hoog, niet veel hoger dan de helft van de schofthoogte van de geiten. Geiten hebben een hekel aan vuil water, dus je moet dagelijks het water verversen. Hoeveel ze drinken hangt af van de temperatuur en de voeding.. Een automatisch drinksysteem is dus zeker niet overbodig als je veel geiten houdt.
Alle benodigdheden kan u online aankopen via onze webshop: www.dierenwinkelshop.be