Afrit Nevele - na 3 km op de rechterkant ( HERTENFARM SERGEANT)  

Schapen

 

Schapen kunnen ingedeeld worden in tal van verschillende rassen. Enkele van deze verschillende rassen zijn bij ons regelmatig te vinden.  Een schaap is een dier die nauw aanleunt bij het houden van geiten. Een verschil met geiten is wel dat schapen jaarlijks moeten geschoren worden.

Schapenhouders opteren meestal voor het houden van 1 ram en meerdere ooien. Afhankelijk van het ras kan 1 ooi zelf tot 2 a 3 lammeren geven.

 Prijzen:

: Bok €50

: Gecastreerde bok €75

: Mieke €150

Verschillende rassen:

Ouessant-schaap - mini schapen  (Voorlopig geen reserveringen meer mogelijk)

Dit is een zeer klein schapenras, Deze schapen zijn zeer klein van gestalte. De bokken hebben gedraaide horens en de vrouwtjes zijn horenloos

Particulier het meest gehouden schapenras, zeer rustige dieren, tam en zeer sterk!

Wij beschikken over een mooie kweekkudde schaapjes, dit in verschillende kleuren. We hebben zowel bokjes als ooitjes beschikbaar.

OPGELET: gezien de enorme vraag naar schaapjes momenteel best op voorhand informeren naar beschikbaarheid op 0499430707

                                                                                                         quessant  

 

Gezelschap

Schapen zijn kuddedieren, hou ze daarom altijd minimaal per 2. Schapen kunnen makkelijk gehouden worden met andere diersoorten zoals geiten, pony's, ezels, alpaca's,.... pluimvee ,....

Weide en Stal 

Schapen hebben behoefte een weide waarin ze kunnen grazen. Laag struikgewas of de mogelijkheid om rondom de stal te lopen geeft de dieren een gevoel van veiligheid. 

Voor gewone schapen rekenen we 400 m², voor dwergschapen ( ouessant ) rekenen we 150 a 200 m² per schaap.. Het aantal schapen dat per hectare kan gehouden worden, hangt af van het ras, het type weide en de mate waarin nog bijgevoederd wordt.

schaap omheining

Een goede afsluiting van de weide is gaas. Gebruik liever geen schrikdraad: schapen voelen dit vaak niet of nauwelijks door hun wol. De omheining moet zeker 80 cm hoog zijn en is ook heel belangrijk om roofdieren, zoals honden en wolven, buiten te houden. Hiervoor kan een elektriciteitsdraad bovenaan wel nuttig zijn. 

Stal

De schuilstal moet groot genoeg zijn zodat alle dieren droog kunnen staan en voldoende ruimte hebben om te eten.  Als ligmateriaal is een dikke laag droog stro ideaal.

Voeding

Schapen zijn herkauwers. Ze moeten altijd vezelrijk ruwvoer, proper water en een zoutliksteen tot hun beschikking hebben. Geschikt ruwvoer is:

  • gras
  • hooi
  • kuilgras

Geef ruwvoer best in een lage ruif, zodat de dieren in een natuurlijke graashouding kunnen eten. Vanuit een ruif voeren vermindert verspilling.

Schapen houden van kruiden zoals klavers, distels, paardenbloemen en weegbree in het grasland.

Bijvoeren met krachtvoer is meestal nodig in de wintermaanden en bij periodes van dracht. De behoefte aan krachtvoer hangt af van de eigenschappen van de dieren en de gezondheid van de weide. Drachtige ooien worden de laatste 1,5 maanden van de dracht best bijgevoerd en ook tijdens het zogen van de lammeren kunnen de ooien wel wat extra gebruiken. 

Vaak wordt ook oud brood aan schapen gegeven, dit kan maar in beperkte mate.

Een volwassen schaap drinkt tot 10 liter water per dag. Een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water zijn dus nodig.

Een liksteen voor schapen zorgt voor extra vitaminen en mineralen. Kies geen liksteen (en ook geen krachtvoer) die bestemd is voor andere diersoorten, die bevatten mogelijk teveel koper.

 

Alle benodigdheden kan u ook online bestellen via onze webshop: www.dierenwinkelshop.be

openingsuren

 

 

Maandag  9u-18u
Dinsdag GESLOTEN
woensdag 9u-18u
Donderdag 9u-18u
Vrijdag 9u-18u
Zaterdag 9u-18u
Zondag 9u-15u

 

 

Op zoek naar specifieke parkdieren

check zeker even de beschikbaarheid

op 0499/43.07.07

 

 

 

 

huur een kameel

adresgegevens

HERTENFARM SERGEANT
Biebuyckstraat 25
9850 Nevele

0499 43.07.07
info@legkippen.be